Sommer nyhedsbrev 2023

Nogle er gået på sommerferie, andre er måske på vej. Her får du lidt sommerlæsning med nyt fra vores forening, fx et godt og helt gratis aftenskoleforløb, som kan klæde dig på til det kommende liv i vores bofællesskab. Rigtig god læselyst og god sommer!


Nyt fra bestyrelsen

Den ny- og genvalgte bestyrelse havde sidste bestyrelsesmøde inden sommerferie den 21. juni, hvor vi bl.a. planlagde sensommerens bestyrelsesweekend, og kiggede ind i efterårets arbejdsopgaver. Du kan læse referatet fra mødet her, ligesom du kan læse alle referater fra bestyrelsesmøder her. Næste bestyrelsesmøde er den 17. august, og husk at alle bestyrelsesmøder er åbne for medlemmer, bare skriv til bestyrelsen@urbaniacph.dk for dagsorden og adresse.


Et godt tilbud: Sociokratisk aftenskole

Urbania skal hvile på sociokratiske principper - det besluttede vi på generalforsamlingen i april. Og hvad betyder det så? Det kan man få svar på ved at deltage i vores sociokratiske aftenskole, som vi genstarter efter sommerferien. Sæt gerne allerede nu kryds i kalenderen de dage du kan (man kan godt deltage, selvom man ikke kan alle gange).

Tema 1  Forslag og beslutning

Mandag 28/8 kl. 18.45-21 eller Torsdag 31/8 kl. 18.45-21

Tema 2  Mødestruktur og valg til roller

Mandag 11/9 kl. 18.45-21

Tema 3  Fra idé til forslag

Onsdag 27/9 kl. 18.30-21.15

Tema 4  Sociokratisk organisering af Urbania

Torsdag 12/10 18.30-21.15

Eller du kan tage hele aftenskolen på én weekend. Det foregår den 13.-14. januar 2024.

Hold øje med hjemmesiden, hvor der kommer tilmeldingslink op efter sommerferien.

Værdimøde 28. september kl. 17-19


Kom og hør hvad der sker i Urbania, og om bofællesskabet er noget for dig. På værdimødet introduceres du til Urbanias værdier og organisering, og du kan få status på arbejdet. Mødet bliver holdt på Rantzausgade 35A (beboerlokale), og er både for nye og "gamle" medlemmer. Børn er velkomne! Vi håber du har lyst til at deltage. Tilmelding foregår på hjemmesiden. Hvis datoen ikke passer, kan du holde øje med kommende nyhedsbreve og Facebook, hvor der kommer flere datoer ud løbende. Vel Mødt! Hilsen Berit, Liv og Naimah



Studietur

En søndag i maj drog 12 Urbanister på studietur til Permatopia i Karise. Permatopia er et bofællesskab, som ligger ude på landet, med et tilhørende lille fungerende landbrug. Der bor 145 voksne og 90 børn. Vi ønskede at høre om, hvordan deres arbejdsfællesskab fungerer. De fortalte at nogle lægger meget arbejde på stedet, andre mindre, enkelte slet ingenting. De har ikke aktivitetstvang, og intet ”permapoliti” der holder regnskab. De er fornylig begyndt at tale om muligheden for at betale tjanser. De gik meget op i, at alle skulle føle sig ”inviterede” til at deltage, og mente ikke at tvang hjalp på et fællesskab.


En husstand laver mad 2 gange om måneden. En lønnet køkkenchef koordinerer indkøb mv., men beboerne står selv for madlavningen. Tilmeldingen foregår på et intranet senest om mandagen, og beboerne køber spisebilletter for én måned. Hvis man ikke bruger dem, kan man sætte dem til salg på intranettet. Man kan selv vælge om man vil spise i spisesalen eller andetsteds.


Permatopia arbejder efter sociokratiske principper, og er derfor opdelt i hovedkredse, fx forsyning og administation, Skov og areal, Landbrug, Fællesgård og Social bæredygtighed samt bestyrelsen.  Alle overordnede kredse har en række underkredse. Én gang om året tilmelder man sig en kreds for det kommende år, og ved udgangen af året bliver der evalueret på kredsens arbejde. Kredsene er synlige gennem store plancher i spisesalen, hvor der også er mulighed for at skrive sig på.


Når der skal tages store beslutninger, f.eks om det er ok at have en åben cykelsti gennem området, er der møder i små dialoggrupper, hvor fordele og ulemper vendes. Én repræsentant fra hver gruppe deler derefter dialoggruppens holdninger med en hovedkreds. Dernæst oprettes en arbejdsgruppe, som ser på alle argumenter og indvendinger og præsenterer tre scenarier på fællesmødet. Herefter stemmer beboerne på demokratisk vis om de tre forslag.


En vigtig læring, som vi tog med os, er permatopias konfliktmæglingsgruppe, som arbejder med at rede trådene ud ved konflikter.


Vi havde en dejlig dag sammen, hvor vi fik en god idé om hvordan Permatopia lever i deres fællesskab. Det er inspirerende at besøge andre bofællesskaber og bliver klogere på deres måde at indrette bofællesskaber på. Der bliver arbejdet på at planlægge en studietur til Berlin i efteråret. Det kan du læse mere om i næste nyhedsbrev. 


Medlemsmøde den 8 november 

At flytte i bofællesskab er en stor beslutning. På efterårets medlemsmøde vil der være oplæg og cases til refleksion over livet i et bofællesskab. Mødet skal være et godt afsæt til at mærke om Urbania eller andre bofællesskaber er noget for dig. Sæt kryds i kalenderen, nærmere info følger efter sommerferien.


Har du noget, du vil dele i næste nyhedsbrev? Skriv til kommunikation@urbaniacph.dk